10 tips follow up pelanggan.

Dalam berniaga kita sentiasa inginkan jualan yang tinggi dan keuntungan yang banyak. Banyak guru dan mentor bisnes diluar sana yang mengajar pelbagai teknik dan trik untuk mencari pelanggan baru untuk mereka membeli dari anda. Antara teknik dan trik yang digunakan adalah samada dengan berbayar atau percuma. Semuanya tidak salah. Tetapi adakah anda tahu, antara cara yang paling berkesan adalah dengan follow up semula pelanggan sedia ada anda.

Pelanggan sedia ada yang pernah membeli dengan anda adalah 70% lebih tinggi mempunyai kepercayaan kepada anda berbanding dengan pelanggan yang tidak lagi membeli dengan anda. Dengan follow up semula pelanggan sediada, anda dapat menjimatkan sehingga 60% kos pemasaran daripada mencari pelanggan baru untuk anda mendapatkan kepercayaan mereka.

Follow up pelanggan adalah proses memahami sebuah pertanyaan, keluhan, atau permintaan dari seorang pelanggan. Proses ini biasanya dilakukan oleh perusahaan atau organisasi untuk memastikan bahwa pelanggan puas dengan jawaban atau solusi yang diberikan. Follow up pelanggan juga dapat dilakukan untuk mengetahui apakah pelanggan masih memerlukan bantuan atau tidak.

10 tips follow up pelanggan.

  1. Segera balas setiap pesan dari pelanggan.
  2. Pastikan untuk mengirimkan pesan yang jelas dan singkat.
  3. Jangan terlalu sering menghubungi pelanggan.
  4. Jangan mengirimkan pesan yang tidak perlu.
  5. Pastikan untuk mengirimkan pesan yang tepat pada waktunya.
  6. Jangan mengirimkan pesan yang menyakitkan hati atau menyinggung perasaan pelanggan.
  7. Jangan mengirimkan pesan yang berisi promosi atau iklan terlalu sering.
  8. Pastikan untuk mengirimkan pesan yang bermanfaat bagi pelanggan.
  9. Jangan mengirimkan pesan yang mengganggu atau mengganggu pelanggan.
  10. Pastikan untuk mengikuti up setiap pelanggan secara rutin.

Jika anda inginkan sistem PERCUMA untuk follow up pelanggan. Klik sini https://bisnesdigital.my/go/download-dan-daftar-waiting-list-harimau-blast-wasap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top