6 Tips Memilih dan Membeli Domain yang Berkualiti untuk Perniagaan Anda di Malaysia

Ramai yang tanya kelmarin, kalau nk buat website apa yang diperlukan?

Basically ada 2 item terpenting yang diperlukan untuk permulaan.

  1. Domain
  2. hosting

Kalau tiada 2 perkara ni, memang tiadalah website anda. So, di sini saya berikan tips untuk dapatkan domain dahulu.

Membeli domain untuk perniagaan adalah langkah penting dalam membangunkan kedudukan dalam talian. Berikut adalah beberapa tips untuk membeli domain bagi perniagaan di Malaysia:

Pilih nama domain yang mudah diingat dan berkaitan dengan perniagaan anda. Pastikan ia mudah ditulis dan diucapkan oleh orang ramai.

Gunakan akhiran “.my” atau “.com.my” bagi domain anda. Ini membantu meningkatkan kedudukan anda dalam carian tempatan dan memberi keyakinan kepada pelanggan bahawa perniagaan anda di Malaysia. Boleh juga gunakan akhiran yang lain dan berkaitan seperti “.com” , “info”, “top” dan lain-lain

Pastikan domain anda didaftarkan dengan pendaftar domain yang sah dan dikenali di Malaysia seperti MYNIC atau atau provider yang sah. Ini membantu melindungi domain anda daripada penipuan dan kehilangan domain.

Jangan beli domain yang terlalu panjang atau sukar dibaca. Ia akan menyukarkan pelanggan untuk mengingat dan mencari domain anda.

Pastikan domain anda mempunyai SSL (Secure Socket Layer) untuk melindungi maklumat sensitif pelanggan anda dan meningkatkan prestasi laman web anda dalam carian.

Pertimbangkan untuk membeli domain dengan pilihan “auto-renewal” supaya domain anda tidak akan tamat tempoh tanpa notis dan anda tidak akan kehilangan domain anda.

Dengan membeli domain yang berkualiti dan mematuhi tips di atas, perniagaan anda akan dapat meningkatkan kedudukan dalam talian dan menjana lebih banyak pelanggan.

Kalau nak beli domain akhiran “.com.my” atau “.my” boleh klik link ini. Antara provider yang sah.
https://billing.netkl.com/aff.php?aff=3147

Kalau nak beli domain akhiran “.com” , “.top” , “.info” atau lain2. Provider ini juga jual dengan murah. Provider ini adalah provider luar negara, dan setakat saya gunakan beberapa tahun ini, masih tiada masalah.
https://www.namesilo.com/register.php?rid=a35e883ik

Untuk hosting pula nanti kita akan bincangkan dalam posting yang lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top